Gå till innehåll
Biathlon Östersund
Biathlon Östersund

Antidopingarbete Vaccinerad klubb

Orange bild med vit text vår klubb är vaccinerad mot doping

Biathlon Östersund har ett förebyggande antidopingarbete
Vår förening är vaccinerad mot doping, enligt Antidoping Sveriges upplägg. I vår antidopingplan kan du läsa mer om hur vi arbetar för att förebygga doping i vår verksamhet och hur vi bemöter akuta situationer. Läs vår antidopingplan här Pdf, 108.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Nedan hittar du som aktiv, ledare eller förälder viktig info för att lära dig vad som gäller för att kunna göra rätt.

Du omfattas av dopingregler
Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets stadgar och idrottens antidopingreglemente. Reglerna grundar sig i Världsantidopingkoden, som är idrottens globala regelverk. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna. Här på
antidoping.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om vad som räknas som doping och vad som händer om du bryter mot reglerna.

Kolla upp dina mediciner och sök medicinsk dispens
En del läkemedel innehåller dopingklassade substanser. I röd-gröna listan kan du enkelt söka upp din medicin och ta reda på om den är okej att använda. Vilka substanser som är dopingklassade styrs av WADA:s Dopinglista. Röd-gröna listan och dopinglistan hittar du här på antidoping.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka medicinsk dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. Ta reda på vad som gäller för just dig.

Du kan dopingtestas
Som medlem i vår förening kan du bli utvald till dopingkontroll. För att du ska veta hur en dopingkontroll går till samt dina rättigheter och skyldigheter i samband med den, finns både film, informationsfolder och inspelad föreläsning här på antidoping.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det kan kännas skönt att vara förberedd första gången du är med om en dopingkontroll.

Kosttillskott kan innebära en dopingrisk
Riksidrottsförbundet och Antidoping Sverige avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser, trots att det inte står på innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, så sker allt bruk av kosttillskott på egen risk. Läs mer om riskerna med kosttillskott på antidoping.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lär dig om vad som gäller för att kunna göra rätt via e-utbildningen Ren Vinnare
Du är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna. Genom att genomföra e-utbildningen Ren vinnare, lär du dig det mest grundläggande om antidopingregerna på 30 minuter. Här hittar du länk till utbildningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., fler utbildningar finns på antidoping.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håll dig informerad och engagerad
Genom att följa Antidoping Sverige på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., kan du hålla dig uppdaterad på vad som händer på området och få tips på vad som är viktigt att tänka på för dig som berörs av dopingreglerna. Ta ställning och visa att du står upp för en dopingfri idrott. Prenumerera på Antidoping Sveriges nyhetsbrev ”Antidopingnytt” här, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för information om viktiga regeländringar, intressanta artiklar m.m.

Skydda idrotten och rapportera misstänkt doping
Har du sett eller hört något misstänkt? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.r kan vem som helst anonymt tipsa Antidoping Sverige om misstänkt doping och samtidigt bidra till en ren idrott. Alla tips är viktiga.

Publicerad: 2024-04-05

Senast uppdaterad: 2024-04-05

Författare: Elisabeth Richardsson

Senast ändrad av: Elisabeth Richardsson